Register or Log in  
Welcome, guest: please register or log in to your account!About Projects Competitions People RSS
 

Social Harvester - A New Catalyst for Santa Cruz

Overviewteamupdatesworkspacecalendarfiles 

Project Principles

The center

The project starts up with the idea of a big shelter for the Legacy Center. Since it is a very hot area of Rio de Janeiro and it is quite arid, the project proposes a big green shaded area space, providing a big “home” for all the program to happen. Since the program works as social catalyst, the
project imagines a real integration between the events going on in the center and the Santa Cruz neighborhood, therefore working on its maximum catalyst capacity. The public park
becomes part of the Legacy Center, as well as the Legacy Center becomes part of the park. All the indoor activity spaces are easily expandible to the outdoor sheltered spaces and to the park. In this way, community starts participating in a more effective and cativating way. This linear pavillion, measuring 90x10m, hosts the entire program elements, as well as
covering part of the the stadium seatings and public plazas. The main existing pedestrian route is encouraged in a pathway that intercepts the pavillion in a roofed public space,
encouraging and integrating society in the program.

Sustainable Principles

The project was designed taking in consideration all specific climatic conditions of the site. Doubled skin roofing and wall membranes, with an integrated air space in between prevents the indoor spaces for
overheating. A total cross ventilation system also helps to cool down climate indoor. With the use of
biodigesters, rain water collector and simple plastic bottle solar harvesting tecniques for water heating, the project is able to generate solutions that optimise the building’s performance as well as make proper use of its own wastes. The planting of trees as well as bamboos is also extremely encouraged so that the site becomes shady and helps cool down temperatures. While vegetation has still not grown, the big shelter serves as a shades area for the park. It is also intended the reuse of the existing football fencing for the manufacture of the second skin layer of climbing plants on the pavillions . The use of concrete mixer truck’s leftovers is also encouraged with the partnership wih local concrete firms. Although Solar pannels are not specified in this project due to budget restrictions, this renewable source of energy is extremely
encouraged for future investments.

Start-up business units

As an important instrument of social access and participation, it is extremely encouraged the establishment of a lan house in the sencond phase of the project, due to its importance as a cultural connector in
low-income neighborhoods in Brazil. As well as the Legacy Center pavillion, it is suggested to be built an extra pavillion in a third phase of the project, so that these establishments become part of the park, serving as a helpful instrument for the site’s economic recovery. It is then suggested with an extra budget an adobe brick fabric, produced in-site. This could generate material for the construction of the Legacy Center, as well as an extra income in the future of the own center. It would also be helpful for generating the replication of the system to other places. By hiring and involving people from nearby communities for the possible brick fabric, local community would feel included and feel like stakeholders in the project,
ensuring that the building is well maintained.

Replicable Solution

Although the design works with locally sourced and good cost-effective materials, the linear typology of the pavillion and its extreme adaptiveness for high temperature conditions proves itself as a good model for a series of future legacy centers.

Location

Rio de Janeiro, Rio de Janeiro
Brazil

Competition Details

The competition entry ID for this project is 5958.

Project Details

NAME: Social Harvester - A New Catalyst for Santa Cruz
PROJECT LEAD: Antonio Pedro Coutinho
LOCATION: Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, Brazil
START DATE: January 16, 2010
CURRENT PHASE: Schematic Design
COST: $90000 USD (Estimated)
SIZE: 7000 sq. m
PROJECT TYPE: Community Center, Public Space/Gathering Space, Stadium/Sports Facility, Women’s Center, Youth Center
ARCHITECT: Jamille Coelho Barbosa

Interested in hosting your competition on the Open Architecture Network? Contact Us and tell us about your competition!

Support Architecture for Humanity