Register or Log in  
Welcome, guest: please register or log in to your account!About Projects Competitions People RSS
 

MALAWI Classroom – Clinic Project Malawi, Africa

Overviewteamupdatesworkspacecalendarfiles 

MALAWI
Classroom – Clinic Project
Malawi, Africa

The classroom was designed around the concept of "FREE Design." A made up acronym expressing the features and influences for the design. The classroom prototype assembles and disassembles easily using two tools (socket and wrench, which are shipped in the crate with the building hardware) so there is no need for a large workforce to construct the building. The easy construction allows for the building to be moved or modified as required. Its design and construction allow for it to be very flexible and efficient for all facilitated needs.
The building components are all made from recycled materials to be eco friendly. The floor decking is made up of 5'-0" X 5'-0" pre-fabricated panels. Each panel consists of environmental friendly materials. The panels are shipped out and assembled on site to fit the selected building envelope. The panels are connected using metal brackets for an easy assembly and disassembly. Each floor panel is secured in place using metal brackets. The panels are secured to each other using a straight metal bracket (1) at each joint. The design helps with the flexibility of the building. The layout can be easily modified to conform to changing needs. The wall panels are pre-fabricated units that ship in 5'-0" X 8'-0" sections. Each wall panel is made with 'HOMASOTE' building products. The panel has an outer sheet, an inner structural filler, and an inner sheet. Each sheet is made from recycled paper and is structurally sound as well as environmentally safe. The outer layer is treated to withstand the weather elements. The inner layer is also treated but is covered with a layer of Guilford fabric for a multi-purpose classroom use. Each wall panel is secured in place using the metal angle brackets and metal brackets. The panels are secured to the floor decking using metal angle brackets (2) per panel. The panels are secured to each other using a straight metal bracket (4) per panel. The roof structure is made up of engineered lumber and assembled in sections. The butterfly roof for the classroom is separated and shipped in four sections and assembled on site. The clinic roof come in two sections and is assembled from the factory as part of the shipping crate. It is later disassembled on site and reassembled in place on the building. The roof overlay is made up of corrugated metal roofing. The corrugated metal is a sturdy and suitable roof covering and helps in rainwater collection. Also not shown in the drawings is an optional thatch roof overlay on top of the corrugated metal roofs. The thatch would help quiet down the noise of the rainwater on metal roof and help to filter out objects out of the water as well.
The building layout can be easily modified to conform to changing needs. As part of the flexible design the building can easily adapt to fit certain conditions and changing terrains. The classroom prototype comes with an optional clinic prototype attachment for the growing needs of the community. The prototypes are shipped out in a container made up of the building components. The rest of the components not used to make the shipping crate are packaged and placed inside for transportation. Since the building components make up the shipping container there is virtual no waste from the construction process. The crate is made to accommodate numerous means of transportation (ie. Helicopter, Ship, Truck, Plane). The shipping crate can even be flown in and parachuted down to its location. Along with the design is a water catch basin which is built on site using local materials (ie. adobe bricks, rammed earth, etc.). The water catch basins in addition to catching rainwater, could also be equipped to support a biological filter to bring clean drinking water to the classroom and clean water to the clinic for sterile needs. Also there is an option for a single solar panel to power two lights, one in the classroom and one in the clinic. The solar panel and lights were made optional to budget the production cost to be as low as possible. The solar panel and lights can be included or upgraded at any time.

Comments

Competition Category Entered

Competition Details

  • Name: 2009 Open Architecture Challenge: Classroom
  • Host: Architecture for Humanity
  • Type: Public
  • Registration Deadline: May 4, 2009
  • Submission Deadline: June 1, 2009
  • Entry Fee: $25 USD Developed Nations , $0 USD Developing Nations
  • Award: $50,000 for the winning school for classroom construction and upgrading, and $5,000 stipend for the design team.
  • Contact: Sandhya
  • Status: Winners Announced

The competition entry ID for this project is 5132.

Project Details

NAME: MALAWI Classroom – Clinic Project Malawi, Africa
PROJECT LEAD:
LOCATION: Unspecified location
START DATE: January 28, 2009
CURRENT PHASE: Design development
ARCHITECT:
SPONSORING ORGANIZATION: Orient Global
, Architecture for Humanity

Interested in hosting your competition on the Open Architecture Network? Contact Us and tell us about your competition!

Discussion Forums

Join the conversation!

General Questions
Do you have general questions about participating in the challenge? Post them here, or see if they have already been asked and answered.

Partner Requests
Are you a school that needs an architect to team up with, or a architect that needs a school? Post your information here, and find a partner!

MBI Discussion Forum
Looking for answers to specific modular classrooms questions? Ask you questions on the Modular Building Institute forum.

Support Architecture for Humanity