Register or Log in  
Welcome, guest: please register or log in to your account!About Projects Competitions People RSS
 

Addis Football for Hope Centre, Ethiopia

Overviewteamupdatesworkspacecalendarfiles 
Building Occupancy / Site Capacity: 
60

-- Project cancelled --
The Addis Football for Hope project was unfortunately cancelled, in December 2013, due to inability to secure the land. Despite all the time and effort from the stakeholders and all the people involved in the project, the land issue could not get resolved and FIFA had to take the difficult decision to put a hold to the project after two years of hard work.
We are very sorry about this unfortunate situation and would like to thank you everybody who worked so hard to try to make this project a reality.


Host Organization:
Sport – the Bridge
Football based programs since 2002, Network member since 2012

Mission:
To empower street children, especially for family re-integration and to enable them for school and improving the life style of young people through sport and other life skills development programs based on the best interest of the child and on the principle of helping for self help, in favour of sustainable solution.

About the Centre Host:
The association Sport – The Bridge from Berne, Switzerland, was founded in 2002. Since then, volunteers have been working on various projects in Ethiopia and Switzerland. The purpose of the association, including both activities in Ethiopia and Switzerland, is to promote the personal development of children through the use of sport. To this aim, sport-pedagogical project in Addis Ababa has been set up in November 2004. The goal is to re-socialize street children, to re-integrate them into their families and into public school. In Switzerland Sport – The Bridge is organizing projects to promote intercultural contacts and mutual understanding. Several projects, like intercultural sport events (e.g. the Swiss African Football Cup) and camps, are organized. The association grew very fast and has become one of the biggest volunteers organization in the Swiss capital city.

The Association’s key assumption is, that every man and woman has a potential to contribute to a better world and that all of us can learn from each other. This principle is the thread running through the whole project from the beginning.


Design:
Matthew Hughes

The proposed FFH Centre building is located at the North Eastern Corner of the site, straight ahead from the entry gate and immediately visible once past the unifying element. As one enters, the pitch is revealed gradually as the wall to the left reduces in height, and entry to the pitch can only be made once the participant has passed into the site and can be seen by the centre hosts.

The building is proposed as two story (G+1) to reduce its footprint and make the building visible from outside the site. Entry is made via a ground level foyer, open to show the stairs for easy navigation upstairs, and to provide a double height welcoming space where participants can easily navigate to either the change rooms or classrooms upstairs. Clay brick cladding identifies the staff and management side of the building. The Staff room is located to the right of the entry giving good oversight of the ground level. The clinic is located to the left in the entry space and the area in front of the clinic provides some seating and notice board function.

Left from the entry the participant can head to the change rooms via a covered corridor with angled colonnade. Boys and girls change facilities have been provided with showers, toilets, lockers and wash basins. Entry to the disabled accessible facility is gained from this corridor also. Walls are only 1.8m with patterned security mesh infill up to ceiling height. This provides security and permanent ventilation to the wet areas with an aesthetic locally produced metal work infill.

A covered outdoor space is provided to the right of the stairs in a more private location. This is so lunch and other learning activities can be underway while the public makes use of the pitch or change rooms (Sport the Bridge will not want to have to feed everyone that comes to site). This covered space marks the start of the BOH functions, the laundry and kitchen (modified containers) and proposed food garden (relationship between these functions and spaces required more development - waiting for survey to confirm terrain and boundary).

The stairs start as lightweight steel stringers with concrete infill up to the first landing when they become more solid concrete. Clay brick cladding to the righthand side up to a double height space and overhead timber screen and polycarbonate (dampalon) roof sheet to allow in filtered natural light and highlight the circulation and building split.

Upstairs are the Classroom and Offices. As one moves off the stairs to the balustrade the site is revealed again from the new height and the participant can see back to the entry and overlook the pitch. To their left will be the finance and managers offices. The managers office has full view over the entry, pitch and down the corridor to the classrooms. Giving them good oversight of all operations and goings on.

As the participant heads to the right they enter an open ‘green’ screen corridor where a combination of high level angled (steel) screens shade from the sun while low level tension wires provide growing trellis for creeping plants. Three Classrooms of varying sizes are entered off this corridor using big sliding ‘blackboard’ doors. High level windows allow the filtered light into the classrooms.

At the end of the ‘green’ screen corridor the screen ends and the participant can get a full view of the pitch and site.


About the Football for Hope Campaign:

“20 Centres for 2010” is the Official Campaign of the 2010 FIFA World Cup South Africa™. Its aim is to raise funds to create twenty Football for Hope Centres for public health, education, and football across Africa. The centres will address local social challenges in disadvantaged areas and improve education and health services for young people.

Back to Football for Hope program overview

Location

Chaka Meda Addis Ketema, Merkato
Addis Ababa
Ethiopia
Project posted by dlub

Comments

Project Details

NAME: Addis Football for Hope Centre, Ethiopia
PROJECT LEAD: Football for Hope
LOCATION: Chaka Meda, Addis Ababa, Ethiopia
START DATE: May 13, 2012
CURRENT PHASE: Design complete
COST: $170000 USD (Estimated)
SIZE: 180 sq. m
PROJECT TYPE: Community Center
SPONSORING ORGANIZATION: FIFA
PROJECT PARTNER: streetfootballworld
, Architecture for Humanity
ARCHITECT OF RECORD: Anteneh Tesfaye
DESIGN FELLOW: Matt Hughes
STRUCTURAL ENGINEER: Denamo Addisse Nuramo
COST ESTIMATOR: Tensaye Getachew
ELECTRICAL ENGINEERING: Solomon Desta
GENERAL CONTRACTOR: Pending Tender Result
BENEFICIARIES: Street children around Addis Ababa, local Merkato community and other sports based social development organisations around Addis Ababa
NUMBER OF BENEFICIARIES: 200
ENVIRONMENTAL IMPACT: The centre uses material sourced from local suppliers within 100km of the site and where possible materials that are made in Ethiopia. The design focuses on a material palette which is withing the range of experience of local contractors - improving site efficiency and minimising waste. Materials are also of a durable and hard wearing type which ensures (along with good workmanship) the lifespan of the facility for a variety of users and sustained use. The building is orientated for maximum exposure to daily sunlight and prevailing cool breezes. To manage the heat load from sun exposure, the deign uses a living 'green' screen mounted on a welded steel shading device. The shading device controls the penetration of sunlight into the internal spaces while allowing breezes and reflected light to penetrate. The vegetation on the screen brightens the hard material palette. The plan is kept intentionally shallow to allow breezes to penetrate deep inside the building. This is especially important in the wet ares where permanently ventilating walls and screens help keep the space dry. The covered external areas to the rear of the building provide shade and cover for activities of the centre during the wet season and height of summer. The roofs will collect rainwater for storage and reuse in on site tanks as backup to town water supply. The centre uses low energy light bulbs and is powered from the main grid. Excavation to make the level pitch area will provide fill for making up levels in the main building reducing the cart and fill on site. Reuse of the delivery containers into the main security house and kitchens saves on materials and spatial costs. The site is an existing sports field and the centre and pitch will improve the site usage, drainage and security of the location.