Register or Log in  
Welcome, guest: please register or log in to your account!About Projects Competitions People RSS
 

1163_Nyaya_Colored Nepal

Entered into: Asia Challenge
Overviewteamupdatesworkspacecalendarfiles 

THE COLORED NEPAL

This project is called Colored Nepal. Nepal is colorful in
nature. On their street, they have many colorful chalks to sell, and
colorful clothes everywhere; and Colored, as an adjective, could also
mean enriched. The proposal of this clinic colored Nepal in a way to
connect the whole world with high technology. We could also say that
all the materials we found in Nepal are the basic color for Nepal.
Therefore, in this project, it will be the combination of those three
colors, and enrich Nepal culturally and technically, and joyfully.


SITE RELATED

The building is situated on a gentle slope and closer to the
starting
point of the slope to prevent landslide. There are two entrances for
people to enter the site. The one with a ramp is closer to the main
road.

Due to the heavy rainstorm and flooding phenomenon in Nepal, the
building is raised floor to prevent the situation.

The load-bearing walls are facing the south of the slope, in order to
decrease the damage when there is landslide.

The windows and Resin Block are facing East and West, in order to
obtain maximum sunlight, as there is not much opening in the building.


ORGANIZATION OF SPACE

The Clinic is separated into two wings: the community
&
administrative space, and Clinic Space.  The design is try to
separate the patients and the others who use the clinic, but at the
same time connected with the corridor.

All the paths and circulation space are driven by light. The semi-open
space In the corridor drives you to go into each room, and the using of
translucent Foam boards on top of the paths inside the building, direct
you to go to each space.

All the spaces are flexible and organized in a way that could be
separated or combined by using handmade paper partition walls:

The office could be combined with the break room(/ meeting room) or the
meeting room for health professionals.

The AV telemedicine room, community computer lab and library are on the
same zone. They could be combined and form a large teaching space or
separated into small room for different purpose.

The library could be combined with the outdoor space when the entrance
door opened. It would be more easy to organize the activities.

Corridor connect two wings.

The multi-purpose gathering space could be used as patient waiting area
when there is no activities, and is next beside the pharmacy (/storage
room) logically.

The multi-purpose gathering space could also be combined with the
outdoor space when the entrance door is opened. So the user could hold
the function more easily and flexible when there is more people.

Two counseling rooms are closed to each other  and are more
convenient for the doctor.

Each room has a plain wall for projection

The server closet is located the highest point of the building and is
safely located.


CONSTRUCTION MATERIALS

  1. Rammed Earth
    • This building is mainly constructed by using Rammed Earth
      technique.  All the walls (exclude partition walls) and floor
      are made by Rammed Earth.
    • In such a poor building environment that lack of
      materials, it would be very cost-effective to using mixture of clay and
      soil to form a building.  
    • Cool in summer and warm in winter
    • Environmental friendly
    • Rammed earth  Walls have acoustic advantages,
      which are good for our scheme as the community space need good
      sound-proof material.
    • Besides, the earthquake and cyclone performance of Rammed
      Earth are better than using conventional brick building, and is
      suitable for our site.
    • Fire resistance.
  2. Wood Frame
    • Mainly used for window framing, roof structure and
      barriers.
    • Is environmental friendly and cost-effective.
  3. Straw and Clay Roof
    • It is a kind of typical construction method in
      Nepal.  More site-related .
    • Environmental friendly
    • Cost-effective
    • Easily for villager to construct by themselves
  4. Translucent Foam Board
    • Used on part of the roof.
    • Introduce lighting inside the building and direct the
      road.
    • Could collect rainwater from the straw & clay
      roof and to reuse the water.
  5. Nepal Handmade Paper
    • Nepal is very famous for making paper, e.g. Lokta paper.
      It would be very cost effective and site oriented by using Nepal
      Handmade Paper inside the building.
    • Use wood to frame the paper and make it into partition
      walls to divide the space.
    • More flexible
    • Easy to maintence.
  6. Resin mixed with crushed
    glass
    • Using on the non-load-bearing wall as semi-transparent
      block
    • To direct light into the building
    • Become a special feature
    • As Glass would be difficult to transport and high cost,
      using re-used crushed glass mixed with resin would be better.
  7. Plastering
    • After finish the construction, we could plaster the wall
      in white.



Total area:
173.4 m²

Location

Sanfe Bagar, Achham, Seti
Nepal

Comments

Sponsored by

    

Competition Details

The competition entry ID for this project is 1163.

Project Details

NAME: 1163_Nyaya_Colored Nepal
PROJECT LEAD: Entrant 1163
LOCATION: Sanfe Bagar, Achham, Seti, Nepal
START DATE: August 30, 2007
CURRENT PHASE: Design development
COST: $32000 USD (Estimated)
PROJECT TYPE: Health Clinic
END USER/OCCUPANT: Villagers of Sanfe, Nepal
CLIENT: Nyaya Health
PROJECT COORDINATOR: Architecture for Humanity
ARCHITECTURAL DESIGNER: Entrant 1163

Interested in hosting your competition on the Open Architecture Network? Contact Us and tell us about your competition!

Support Architecture for Humanity